Cafetaria Coralie, de eerste met ongeschoren Groningse friet

Cafetaria Coralie de eerste met ongeschoren Groningse friet

Ommelander Courant – UITHUIZERMEEDEN – Cafetaria Coralie in Roodeschool en Uithuizermeeden is de eerste snackbar op het Hoogeland die patat bakt van ongeschilde Groninger aardappelen. Door de schil te laten zitten, wordt er minder voedsel verspild en zijn er geen conserveringsmiddelen nodig. De aardappelen komen rechtstreeks van de boer. Het team van Coralie maakt er daarna met veel zorg patat van, en dat proef je!

Mensen komen er voor terug
“We verkopen de Groningse friet nu een aantal weken en mensen komen er voor terug”, vertellen Cor en Alie, eigenaren van de cafetaria’s in de twee dorpen. Ze zijn beiden nogal perfectionistisch en hebben de afgelopen tijd veel energie gestoken in het bakken, uitproberen, proeven en laten proeven van hun Groningse friet. “Ongeschoren frietjes zijn niet voor mietjes” is inmiddels de slogan van Cor. Voordat ze tevreden waren met het eindresultaat heeft het stel ongeveer 400 porties op verschillende manieren klaargemaakt. Iets op een goede manier introduceren kan tenslotte maar één keer, vinden ze. Zo is de patat dagvers. Iedere dag wordt het voorbereidingsproces herhaald. De aardappelen worden eerst gescrubd en tot friet gesneden. Na het voorbakken krijgt de patat de kans om uit te rusten en uiteindelijk wordt het op bestelling afgebakken. De friet dankt zijn goede smaak niet alleen aan het bereidingsproces, maar ook aan de kwaliteit van de aardappelen.

Cafetaria Coralie met frietaardappelen van Menkpo van Zwol uit SpijkFrietaardappelen uit Spijk
De aardappelen komen van Menko van Zwol uit Spijk. Hij was degene die Cor en Alie wist te overtuigen van de Groningse friet. “Menko is niet alleen enthousiast, hij is ook vakman met kennis van zijn product, en een doorzetter. De eerste keer dat hij bij ons zijn aardappelen wilde verkopen, was het antwoord: nee”, vertelt Alie. “We hadden net de zaak in Uithuizermeeden geopend en we hadden andere prioriteiten. Gelukkig hield hij vol. Hij had een goed verhaal, een goed product en bovendien nam hij zijn eigen frietsnijder mee. Zodoende konden we zijn friet een tijdje op proef aan onze klanten aanbieden. De reacties waren positief, dus de keuze om door te gaan met de Groninger friet was snel gemaakt.”

Cafetaria oralie Groningse friet met eierbal met brander mayonaiseMet eierbal en Brander mayonaise
Cor en Alie zijn perfectionistisch, alles draait om smaak. Daarbij staan gastvrijheid en hygiëne voorop. Het vet wordt vaak verwisseld, alles wordt op de juiste temperatuur klaargemaakt en iedere bezoeker mag rekenen op een praatje of een snackadvies. Liefhebbers die de Groninger friet komen eten, krijgen bijvoorbeeld het advies om bij de friet Brander mayonaise van Groninger recept te bestellen. Degenen die er helemaal een Gronings menu van willen maken, bestellen er natuurlijk een eierbal bij… Dat wordt smullen!

Bron tekst: Ommelander Courant – december 2015

 

Tags: , , ,

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet

    Translate from:

    Translate to:

Slideshow

Contact

logo cafetaria coralie

Uithuizermeeden:
Hoofdstraat 101
9982 AC Uithuizermeeden
Telefoon: 0595-852132
KVK nr: 65993292

Website:
www.cafetaria-coralie.nl
www.cafetaria-coralie.com
E-mail: cor@cafetaria-coralie.nl